13. joulukuuta 2010

Oikealla asialla

Kuukausittaisen tietoarkistoblogin aloittamisesta päätettiin viime keväänä. Silloin ajattelimme, että ensimmäinen blogi olisi hyvä saada ulos painetun Tietoarkisto-lehden ilmestymisen aikoihin eli aivan vuoden lopulla. Tuolloin tiedeyhteisöön laajasti leviävä lehtemme vetää kotisivuillemme monia, jotka eivät siellä muulloin vieraile.

Blogin aloittaminen osoittautui erityisen mieluisaksi myös sen vuoksi, että olemme tietoarkistossa juuri saaneet tiedon merkittävästä lisärahoituksesta tutkimusinfrastruktuurimme kehittämiseen. Seuraavien viiden vuoden aikana Suomen Akatemia tukee palvelujemme laajentamista uusille tieteenaloille, palvelutoimintojemme merkittävää uudistamista ja koulutuspalvelujemme kehittämistä. Monet aiheet liittyvät eurooppalaiseen yhteistyöhömme. Näistä kerromme lisää tulevissa kirjoituksissa.

Mitä haluamme viestiä blogillamme? Päätavoitteemme on ottaa esille yksittäisiä tietoarkistoalan aiheita niin, että ne saavat vuorollaan ansaitsemansa huomion. Muuhunkin kuin tietoarkistoasioihin otamme kantaa, kun tarvetta ilmenee.

Me tutkimusaineistojen käytön avoimuuden puolestapuhujat uskomme olevamme oikealla asialla. Suomessakin kerätään paljon tutkimusaineistoja, joiden tietosisällöistä ja käyttömahdollisuuksista moni ei tunnu tietävän tuon taivaallista.

Suuremmin julistamatta tulemme perustelemaan argumentein ja esimerkein, miksi sähköiset tutkimusaineistot kannattaa kerätä ja dokumentoida huolella, miksi ja miten niiden pitkäaikaissäilytys voidaan parhaiten turvata, sekä miksi ja miten tutkimusdata on hyvä saattaa tiedeyhteisön avoimeen ja informoituun käyttöön.

Emme tee tätä työtä yksin vaan yhdessä aineistojen rahoittajien, kokoajien ja monien eri käyttäjäryhmien kanssa. Odotamme blogimme herättävän keskustelua työsarkamme asioista. Ehkä opimme näkemään paremmin alan yhteistyömahdollisuuksia.

Hyvää joulun aikaa ja uutta vuotta 2011!

Sami Borg
johtaja
etunimi.sukunimi [at] uta.fi