20. helmikuuta 2013

Vahvempi ja monipuolisempi

Tietoarkisto on laatinut strategiansa vuosille 2013-2016. Tavoitteisto on aikaisempaa tiiviimpi. Keskeisiä kokonaisuuksia on viisi ja kunkin seurannan tueksi rakennetaan indikaattorit.

Valtakunnallinen neuvottelukuntamme piti asiakirjaa onnistuneena ja niin pidämme mekin täällä tietoarkistossa. Tuulta päin.

Koko nelivuotiskautemme isoin juttu on palvelujemme laajentaminen muille tieteenaloille, etenkin terveystieteisiin, humanistisiin tieteisiin ja käyttäytymistieteisiin. Tähän olemme hakeneet ja haemme lisärahoitusta. Uskomme vakaasti, että olemme Suomen paras sijoituspaikka sentyyppisille tutkimusaineistoille, joita olemme tähänkin mennessä arkistoineet.

Toinen ja kolmas päätavoitteemme ovat palvelujen tehostaminen ja monipuolistaminen. Kuluvan kevään merkkitapaus on aineistojen tilaus- ja toimitusjärjestelmän muuttuminen sähköiseksi. Korkeakoulukäyttäjät voivat pian asioida meillä peruspalvelutunnuksillaan ja muille käyttäjille luodaan rinnakkainen rekisteröitymisjärjestelmä. Aineistojen saatavuus helpottuu.

Käsityksemme on, että ajan mittaan tämä uudistus muuttaa tietoarkistopalvelujen painopistettä. Liikkeestä ovat jo hyviä esimerkkejä tutkimusaineistojen hallintaan eri tavoin liittyvät koulutus- ja tietopalvelut.

Neljänneksi myös kansainvälinen yhteistyömme syvenee merkittävästi tästä vuodesta alkaen. Norjan ja Saksan pääosin rahoittama alamme eurooppalainen tutkimusinfrastruktuuri CESSDA aloittaa ensin yhtiömuotoisena ja muuttuu pian sen jälkeen niin sanotuksi ERIC-toimijaksi. FSD:stä tulee kansallinen palvelutuottaja. Yhteistyön ja palveluvalmiuden rakentaminen työllistävät tietoarkistoa koko nelivuotiskauden.

Toimintamme kasvu ei ole pelkästään omissa käsissämme. Haemme valtakunnalliselle mandaatillemme laajennusta, joka edellyttää neuvotteluja ja lisäresursseja. Tiedämme, että moni muukin tutkimusinfrastruktuuri on jonossa hattu kourassa.

Oma visiomme on vahvempi ja monipuolisempi Suomen tietoarkisto.

Sami Borg
johtaja
etunimi.sukunimi@uta.fi

Ei kommentteja: